Säkra universitetens resurser!

18/2/2019

Huvudstadsregionens universitet och högskolor är i framträdande roll då det gäller att sätta fart på drivkraften för kunnande och innovationer. De är hörnstenarna i vår konkurrenskraft och välmående samt har en avgörande betydelse för demokratin, internationaliseringen och friheten.

För hundra år sedan, den 18 februari 1919 fick Helsingfors Universitet sitt nuvarande namn. Dess mäktiga huvudbyggnad vidSenatstorget symboliserar dess unika plats i Finlands och Helsingfors framtida utbildningspolitik och historia.

Huvudstadsregionens universitet och högskolor är i framträdande roll då det gäller att sätta fart på drivkraften för kunnande och innovationer. De är hörnstenarna i vår konkurrenskraft och välmående samt har en avgörande betydelse för demokratin, internationaliseringen och friheten. De hjälper oss svara på globala utmaningar såsom urbaniseringen och klimatförändringen. 

Vi måste satsa mera resurser på utbildning och vetenskaplig forskning. Det viktigaste är att universitetsindexet finns kvar och är ”aktivt”. Det frusna indexet har betytt att finansieringens realnivå har sjunkit under de senaste åren, vilket tyvärr syns i kvaliteten.

Vi behöver också fler studieplatser till huvudstadsregionen som har arbetskraftsbrist på flera områden och vars utbildningsprogram är väldigt attraktiva.  

Vi behöver också fungerande kommunikationer mellan de olika campusarna. Vi har nyligen i stadsfullmäktige beslutat om en ny spårvagnsdragning från Fiskehamnen, via campuset i Gumtäkt till Böle station. En annan viktig kommande satsning är Vetenskapsspårvagnen som knyter ihop bland annat campusarna i Kvarnbäcken, och Vik med Mejlans och Otnäs. Transport och kommunikation möjliggör att folk och idéer kommer ända fram.